Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 488 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kraje dawnej Jugosławii

piątek, 25 września 2009 0:04
Skocz do komentarzy
   "Warunki historyczne sprawiły, że narody dawnej Jugosławii pozostawały przez wieki pos obcym panowaniem. Chorwacja, Słowenia, Bośnia i Hercegowina uwolniły się od panowania Habsburgów dopiero po I wojnie światowej (w Bośni i Hercegowinie ich panowanie było zresztą krótkie, po długich rządach tureckich). Macedończycy pozbyli się tureckiego panowania po wojnie bałkańskiej (1913 r.), a Serbowie uzyskali niepodległość po prawie pięciowiekowej niewoli u Turków już w roku 1876.
   Te fakty historyczne nie mogły pozostać bez echa w sztuce kulinarnej. Dwie strefy klmatyczne sprawiły, że potrawy wybrzeża dalmatyńskiego - cieszącego się łagodnym śródziemnomorskim klimatem - różnią się zasadniczo od potraw tych okolic, gdzie panuje klimat kontynentalny ze śnieżycami i dość mroźnymi zimami.
   Na wybrzeżu dalmatyńskim przeważają świeże ryby (w Adriatyku jest ich 365 gatunków) smażone na oliwie produkowanej z własnych oliwek i potrawy mączne przyrządzane na sposób włoski (sąsiedztwo przez Adriatyk z Włochami). W klimacie kontynentalnym świeże ryby zastępuje mięso, a oliwę - smalec wieprzowy.
   W Słowenii pozostało wiele podobieństw do potraw wiedeńskich. W kawiarnich Lublany zamawiającemu śniadanie kelner przynosi białą kawę, jajka w szklance i bułeczki lub rogaliki z masłem - identycznie jak w Wiedniu. Jest dużo potraw z ryb słodkowodnych i dziczyzny.
   Kuchnia Serbów - posilna i pikantna - ma charakter słowiański, chociaż nie jest wolna od wyraźnych wpływów tureckich. Zupy serbskie, zagęszczone śmietaną i żółtkami, przypominają nasze i rosyjskie. Potrawy mięsne przeważnie pieczone - na ruszcie lub rożnie (bardzo często na wolnym powietrzu) - noszą ślady kuchni tureckiej.
   Cevapcici, pljeskavica (zraziki siekane z rusztu) i raznjici, przypominające turecki kebab, są bardzo rozpowszechnione i cieszą siępowodzeniem u przyjeżdżających cudzoziemców.
   W Wojwodinie zamieszkałej przez liczną mniejszość węgierską potrawy są bardzo podobne do węgierskich.
   W kontynentalnej części Chorwacji sposób przyrządzania mięsa i warzyw przez zaprawianie jasną zasmażką i śmietaną jest identyczny jak w kuchni austriackiej i węgierskiej. Wśród potraw mącznych są knedle z mąki lub bułki, nadziewane twarogiem albo mieszane z ugotowanymi, posiekanymi warzywami (włoska kapusta, kalafior).
   W Macedonii przyrządzanie poszczególnych potraw znacznie różni się od sporządzania w innych częściach dawnej Jugosławii. W tej najbardziej na południe
wysuniętej częsci kraju przyrządza się potrawy na wzór turecki z pikantnymi przyprawami, zwłaszcza z e strąkiem ostrej, małej paryki i dużą ilością pieprzu. Zupy jada się rzadko, zastępując je sałatkami z różnych warzyw, np. bardzo popularna jest sałatka z ogórków, papryki i czosnku zalanych zimnym, gęstym zsiadłym mlekiem. Taka sałatka z ogórków podana z pitą (rodzaj strudla z nadzieniem z sera, kapusty, szpinaku lub mięsa) stanowi często cały posiłek. PIta, specjalność kuchni macedońskiej, jest popularna na całym terytorium dawnej Jugosławii. W Serbii podaje się gibanicę nadziewaną owczym serem (kajmak), która jest odpowiednikiem pity. Potrawy mięsne - przeważnie z baraniny i jagnięcia - Macedończycy smażą na oliwie i popijają kwaśnym mlekiem.
   W Bośni i Hercegowinie kuchnia ma charakter jeszcze bardziej turecki, począwszy od potraw mięsnych poprzez potrawy z warzyw, a skończywszy na daniach słodkich, które zachowały oryginalne nazwy tureckie: bakława, kadaif, rahat-locum.
   Na terenach dawnej Jugosławii produkowane są dobre sery, zarówno miękkie jak i twarde, które mają duże zastoswanie przy sporządzaniu wielu potraw, zwłaszcza serbskiej gibanicy. Z serów miękkich znane są, sprzedawane w drewnianych faskach, zwanych cabrica: zlatiborski, javorski i lipski sir (sery serbskie). Z twardych: kackaval również serbski, rozpowszechniony w całej byłej Jugosławii i bohinjski sir ze Słowenii.
   Obszary położone na tej samej szerokości geograficznej co Włochy mają dobre warunkido uprawy winorośli i długą tradycję produkcji wina, sięgającą czasów starożytnych. Do najbardziej znanych zaliczyć można: Traminac, Malavazija, Zupski Rizling (wina białe), Dingac, Plavac, Gamaj (wina czerwone). Na osobną wzmiankę zasługują Rużica (Vins roses): Kavadarka, Zupski - Rużica. Z wysokoprocentowych napojów alkoholowych sławna jest śliwowica oraz winiaki, eksportowane w dużych ilościach".

Źródło: Potrawy z różnych stron świata / Maciej E. Halbański.

Chorwacja
Źródło obrazka: http://hilary.blogasek.pl/upload/chorwacja_makarska_tani_wyjazd_4.jpg


Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 października 2009 20:01

    Swego czasu miałem sporo w sumie do czynienia z kuchnią serbską (czy może szerzej ogólnobałkańską). Wsród wielu potraw, które udało mi się próbować, kilka warto wymienić.

    Pieczywo - podczas pobytu w Belgradzie chlebem nazywano to co przypominało mi nasze bułki, np. wrocławską, bardzo dobre w smaku. Do tego wszelkiego rodzaju słodkie bułki kupowane w każdym możliwym miejscu.

    Sery - białe, słone, zupełnie inne niż u nas, jedzone w kawałkach.

    Gibanica - dla mnie bomba, widziałem jak się robi, zawija ciasto, piecze itp. Osobiście jadłem to kruche ciasto jedynie z kapustą w środku i było pyszne, ale domyślam się, że serem, czy makiem również by smakowało. Choć znając mnie, to bym tam wrzucił jakiś mięsny farsz.

    Ajvar - w sumie przyprawa na ostro, choć to kwestia z jakiej papryki się zrobi. Generalnie zdarzało się jeść na samo pieczywo, choć najlepiej jak dodało się to tradycyjnie na kanapki, jak nasze sosy, keczupy, czy musztardy.

    Rakija - miałem okazję pić jedynie własnej, tj. prywatnej roboty, dobre, nawet bardzo, tylko woltaż, jak nasz bimber, a więc zabójczy ;), najgorsze że nie można odmówić, gdy częstuje gospodarz domu.

    Kawa - zupełnie inaczej parzona niż nasza, a przez to dużo mocniejsza i wyrazista. Tylko te filiżaneczki w kawiarniach...

    Mięsa - o, to coś dla mnie, duże porcje, tłuste, i wszystko co się da zgrillować. Cudnie.

    Eh, zgłodniałem.

    autor gucio

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 29 lipca 2014

Licznik odwiedzin:  193 396  

Callendarium

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O mnie

Napisać kilka słów o sobie trudna rzecz.
Lubię: interesujących ludzi, czytać, gotować i śmiać się.
Jestem wielbicielką:
- psów,
- Italii,
- skandynawskiej literatury i przyrody,
- wiosennej pogody,
a tak poza tym jestem całkiem zwyczajną dziewczyną :)

O moim bloogu

Kucharz to nie rzemieślnik, to artysta! Najważniejsze, by gotować z pasją, a tej mi nie brakuje. Zajrzyj zatem, a się przekonasz co w moich garnkach piszczy. Zapraszam serdecznie w moje skromne ku...

więcej...

Kucharz to nie rzemieślnik, to artysta! Najważniejsze, by gotować z pasją, a tej mi nie brakuje. Zajrzyj zatem, a się przekonasz co w moich garnkach piszczy. Zapraszam serdecznie w moje skromne kulinarne progi i życzę miłego gotowania.

schowaj...

Oceń czy Ci się podoba






zobacz wyniki

Menu

Ciasta, ciastka i ciasteczka

Dania jarskie

Dania mięsne

Dania z drobiu

Dania z jaj

Dania z ryb

Kluski i pierogi

Kulinarne różności

Makarony

Naleśniki, omlety, tortille

Napoje

Pieczywo, inne potrawy mączne

Pizze, tarty, paszteciki

Placki

Potrawy jednogarnkowe i zapiekanki

Przystawki

Ryż

Sałatki i surówki

Sosy

Słodkości

Torty i torciki

Zupy

Szukajcie, a znajdziecie

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 193396
Wpisy
  • liczba: 323
Rozrabiam w kuchni od: 1984 dni

Lubię to

Wszystkie wpisy i fotografie są chronione prawem autorskim, dlatego proszę, zapytaj jeśli chcesz skopiować cokolwiek. Proszę też o podanie linku do mojej strony, gdy umieszczasz u siebie przepis lub zdjęcie pochodzące z tego bloga. Dziękuję! W tej i innych sprawach pisz śmiało na adres: qualietta@tlen.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl