Bloog Wirtualna Polska
Są 1 095 003 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Cannelloni ze szpinakiem

środa, 20 maja 2009 16:24
Skocz do komentarzy

Składniki:
1 kg szpinaku (może być mrożony, tylko należy go dobrze odsączyć po rozmrożeniu),
4 łyżki masła,
200 dkg naturalnego twarożku, (1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego)
1/2 litra mleka,
2 łyżki stołowe mąki,
2-3 łyżki stołowe startego żółtego sera,
3 ząbki czosnku,
cebula,
4 świeże pomidory lub puszka pomidorów w zalewie,
opakowanie cannelloni (duże, szerokie rurki z ciasta makaronowego),
pęczek bazylii (ewentualnie bazylia suszona, choć świeża nadaje zupełnie innego aromatu i smaku),
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
olej do smażenia,
sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku.

Wykonanie:
   Szpinak (świeży posiekać) podsmażyć na 2 łyżkach masła, wymieszać z twarożkiem. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
   Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na patelni, na oleju. Do cebuli dodajemy spażone i obrane ze skóry swieże pomidory lub pomidory z puszki, dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią (ewentualnie bazylią suszoną).
   Rozgrzewamy resztkę masła (2 łyżki stołowe) i podsmażamy na nim mąkę -  nie rumienić!!! Mąkę rozprowadzamy zimnym mlekiem. Powstaje nam sos beszamelowy, który doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, chwilę go gotujemy.
   Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos pomidorowy. Cannelloni napełniamy farszem szpinakowo-serowym za pomocą szprycy (takiej jaką stosuje się do nakładania kremu na tort) i układamy w naczyniu w sosie pomidorowym. Całość zalewamy beszamelem i posypujemy tartym żółtym serem.
Pieczemy w 200 stopniach Celcjusza przez 35 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą, posiekaną bazylią.

   By potrawa była mniej kaloryczna można nie dodawać beszamelu i zapiec ją w samym sosie pomidorowym.

   Zarówno płaty makaronowe do lasagne jak i cannelloni przed upieczeniem warto jest lekko podgotować przez parę minut we wrzącej, osolonej wodzie. Zabieg ten spowoduje, że ciasto podczas pieczenia nie zrobi się zbyt twarde i spieczone, lecz będzie miękkie i odpowiednie do jedzenia. Obgotowując ciasto musimy pamiętać, by lekko zmiękło, jednakże nie na tyle, aby się rozwaliło. Musi być leciutko obgotowane a jednocześnie w całości dać się wyciągnąć ze wrzątku.

   Jeśli w domu nie macie szprycy do kremów, łatwo możecie sami ją zrobić z torebki foliowej. Do torebki nakładamy farsz do jednego rogu, a jej otwarte końce zwijamy skręcając razem, tak by nie było tam powietrza. Następnie ucinamy nożyczkami ten rożek. Przy kolejnym napelnieniu  domowej szprycy należy pamiętać aby wycięty otwór zatkać palcem, tak by zawartość nam nie wyleciała. Sposób ten podpatrzyłam u różnych profesjonalnych kucharzy, których z chęcią oglądam na "Kuchni TV".

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 sierpnia 2010 21:28

    Tak, to na pewno jest dobre - cała sztuka polega na odpowiednim doprawieniu i na pewno będzie pyszne. Kiedyś zrobiłam naleśniki ze szpinakiem (mrożonym) - ale przez to, że był zbyt wodnisty (nie odsączyłam!), trochę źle doprawiony, to zniechęciłam się trochę.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

Komentuj z OpenID

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

piątek, 25 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  176 195  

Callendarium

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

O mnie

Napisać kilka słów o sobie trudna rzecz.
Lubię: interesujących ludzi, czytać, gotować i śmiać się.
Jestem wielbicielką:
- psów,
- Italii,
- skandynawskiej literatury i przyrody,
- wiosennej pogody,
a tak poza tym jestem całkiem zwyczajną dziewczyną :)

O moim bloogu

Kucharz to nie rzemieślnik, to artysta! Najważniejsze, by gotować z pasją, a tej mi nie brakuje. Zajrzyj zatem, a się przekonasz co w moich garnkach piszczy. Zapraszam serdecznie w moje skromne ku...

więcej...

Kucharz to nie rzemieślnik, to artysta! Najważniejsze, by gotować z pasją, a tej mi nie brakuje. Zajrzyj zatem, a się przekonasz co w moich garnkach piszczy. Zapraszam serdecznie w moje skromne kulinarne progi i życzę miłego gotowania.

schowaj...

Oceń czy Ci się podoba






zobacz wyniki

Menu

Ciasta, ciastka i ciasteczka

Dania jarskie

Dania mięsne

Dania z drobiu

Dania z jaj

Dania z ryb

Kluski i pierogi

Kulinarne różności

Makarony

Naleśniki, omlety, tortille

Napoje

Pieczywo, inne potrawy mączne

Pizze, tarty, paszteciki

Placki

Potrawy jednogarnkowe i zapiekanki

Przystawki

Ryż

Sałatki i surówki

Sosy

Słodkości

Torty i torciki

Zupy

Szukajcie, a znajdziecie

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 176195
Wpisy
  • liczba: 323
Rozrabiam w kuchni od: 1888 dni

Lubię to

Wszystkie wpisy i fotografie są chronione prawem autorskim, dlatego proszę, zapytaj jeśli chcesz skopiować cokolwiek. Proszę też o podanie linku do mojej strony, gdy umieszczasz u siebie przepis lub zdjęcie pochodzące z tego bloga. Dziękuję! W tej i innych sprawach pisz śmiało na adres: qualietta@tlen.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl